Peste 500 de sălăjeni au solicitat dispozitive medicale în 2012

Un număr de 520 de sălăjeni au primit dispozitive medicale, de la începutul anului şi până în prezent, în baza solicitărilor aprobate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj. Chiar şi aşa, însă, alte peste 200 de persoane se află pe lista de aşteptare a instituţiei respective, cazurile având uneori nevoie de câteva luni pentru a fi rezolvate. Totul este drămuit şi calculat în funcţie de fondurile pe care instituţia le-a primit în acest sens, banii, însă, părând a nu fi niciodată suficienţi.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj a primit, pentru anul în curs, suma de 1,25 milioane de lei la capitolul dispozive medicale, acestea putând fi primite de bolnavi în urma cererilor depuse şi aprobate la instituţia respectivă. Suma pare mare doar la prima vedere, întrucât, odată comparată cu situaţia ultimilor ani, se observă că nevoile populaţiei sunt mult mai mari şi că, şi în 2012, va fi necesară o rectificare bugetară pentru majorarea bugetului alocat la acest capitol. „În momentul de faţă, mai avem circa 300.000 de lei la acest capitol. În fiecare an, acest buget destinat dispozitivelor medicale, a fost rectificat şi ne aşteptăm ca şi în acest an, în a doua jumătate, să fie rectificat, adică majorat”, ne-a declarat preşedintele CJAS Sălaj, Claudiu Bârsan.

Potrivit sursei citate, până acum, în perioada ianuarie – prezent, au fost elibertate 520 de decizii privind acordarea de dispozitive medicale, majoritatea cererilor aprobate referindu-se la dispozitive pentru stomizaţi, care sunt folosite de bolnavii care suferă de incontinenţă urinară. De asemenea, sălăjenii au cerut în număr mare urostomii, dispozitive respiratorii (aparate de oxigen, n.r.), dar şi proteze auditive, metalice, orteze şi corsete medicale, precum şi încăţăminte ortopedică pentru copii.
Cum, însă, mereu apar bolnavi noi pentru care şansa la o viaţă mai bună înseamnă o orteză sau o proteză medicală, CJAS recurge la o listă de aşteptare în special pentru cei care necesită dispozitive auditive. „În ceea ce priveşte lista de aşteptare, suntem aproape la zi la orice tip de dispozitiv, cu excepţia celor auditive, unde există o listă de aşteptare. De fapt, cam toate dispozitivele au prioritate în faţa celor auditive. Restul solicitărilor au prioritate datorită tipului de afecţiuni pe care le au solicitanţii. În perioada următoare, vom continua să rezolvăm cererile din această listă de aşteptare, astfel încât să fie cât mai puţine rămase. Durata de soluţionare a cererilor diferă în funcţie de bugetul pe care îl avem la dispoziţie şi de criteriile de prioritate”, a declarat Claudiu Bârsan.
Potrivit sursei citate, cazurile prioritare de pe lista de aşteptare sunt urgenţele medicale (incontinenţa urinară, aparatele de oxigen, n.r.), copiii, persoanele încadrate în grade de handicap şi persoanele încadrate în muncă. Acestea din urmă trebuie să aibă dispozitive medicale, dat fiind că altfel există riscul ca oamenii să nu îşi poată îndeplini atribuţiile şi să îşi piardă locurile de muncă. În afara celor care se încadrează ca priorităţi, restul cererilor se soluţionează în ordinea depunerii lor.

Mihaela Moldovan

Leave a Comment